duminică, 3 februarie 2008

Sindromul Mailat

In ultima perioada de timp am fost intoxicat cu stiri provenite din diverse canale media despre un tigan din Romania pe nume Mailat si nu mai stiu cum, care in Italia ar fi comis o talharie si un viol, doua infractiuni extrem de grave, urmate de moartea victimei. Imediat dupa comiterea faptei, presa din Romania era in culmea "fericirii", sa-i spunem asa (pai cand are cineva ceva de mancat sau subiect de barfa, normal ca e fericit) ca... vai ce nenorocire, ca noi romanii nu suntem asa, ca ne lepadam de Mailat ca de Satana, etc. Ochii italienilor erau atintiti asupra romanilor, indiferent de nationalitate, s-au comis chiar si unele atentate la viata romanilor din Italia pe care presa din Romania le-a tratat ca fiind normale dupa ce a facut Mailat si alti tigani din Romania... Ba s-a aruncat vina pe Guvernul Petre Roman care a statuat legal denumirea de rrom pentru tigan, creandu-se astfel confuzia intre roman si rrom (tigan), ba ca prea multe au indurat strainii de la romanii plecati pe afara, etc. Dar nici un canal media din Romania nu a adus in discutie faptul ca imediat dupa 1989 strainii ne acuzau ca nu acordam drepturi egale minoritatilor nationale, ca in Romania este o discriminare crasa a minoritatilor nationale, ca vai, tiganii sunt oropsiti la noi in tara ca incercam sa-i "civilizam" prin metode care duc la pierderea identitatii lor, etc. Pai acum cand sunt la ei in tara tigani proveniti din Romania nu le mai convine. Acuza ca fac talharii si violuri, fura, fac mizerie sunt focare de infectie...
Mai nou, in urma procesului din Italia in cazul Mailat, s-a stabilit ca nu a fost viol. Deci Mailat a talharit-o dar nu a violat-o. Poate a stat de buna voie.
Presa din Romania a rasuflat usurata, ceva de genul vedeti ba ca dracu nu este chiar asa de negru? Ziarul Cancan mai avea putin si spunea ca Mailat este o victima, ca de fapt el este un sfant si alte aberatii d'astea.
Pai bine ba labagiilor, cu marsavii d-astea imi umblati voi?! Cand e alba cand e neagra, ba e gri, niciodata decisi si hotarati.
Aceasta atitudine imi aduce aminte de ce a scris Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei" in primul sfert de veac al anului 1700, referitor la verticalitatea romanilor si spiritul lor de a analiza si gandi faptele. Spunea ca (voi incerca sa redau cat mai exact) in prima zi de razboi romanii sunt entuziasmati, increzatori in ei si in izbanda, a doua zi se intreaba ce cauta acolo, iar in a treia zi pleaca acasa.

De fapt ceea ce am scris aici este un pamflet. Nu am nimic cu tiganii(atata timp cat nu mai exista) si nu vreau sa fiu acuzat de xenofobie, antisemitism, etc., dar am ceva cu romanii care nu au o pozitie verticala, care parca azi au coborat din copac si stau cocosati, doar doar le-o trage cineva... un sut in fund sa se indrepte.

Niciun comentariu: