Roger Highfield, Science Editor la Telegraph.co.uk a scris un articol in care a argumentat punctul de vedere conform caruia Napoleon Bonaparte nu a murit otravit cu arsenic ci de cancer stomacal. In ceea ce urmeaza voi incerca sa traduc articolul "Napoleon didn't die from arsenic poisoning":
După 200 de ani de dezbateri asupra cauzelor decesului împăratului francez, cercetătorii de la Institutul naţional de fizică nucleară din Italia(INFN) au examinat mostre din părul acestuia pentru a vedea dacă este adevărată ipoteza potrivit căreia Napoleon a fost otrăvit cu arsenic de gardienii săi, în timpul exilului pe insula Sfânta Elena (Atlanticul de Sud), după bătălia de la Waterloo.
În 1961, cercetătorii au găsit un nivel ridicat de arsenic în părul lui Napoleon, fapt care a dat naştere la speculaţiile potrivit cărora împăratul a murit otrăvit. Autopsia cadavrului nu a scos la iveală nicio dovadă a otrăvirii.
Noul studiu a concluzionat că, în ultimii ani, nivelul de arsenic din corpul lui Napoleon nu a crescut.
Autorii studiului, publicat în Il Nuovo Saggiatore, sunt profesorii Ettore Fiorini şi Ezio Previtali de la INFN şi Angela Santagostino, de la Universitatea din Milano.
Cercetătorii au comparat mostre de păr deţinute de muzee din Franţa şi Italia, care datează din perioada în care copilul Napoleon trăia în Corsica. Alte mostre datează din timpul exilului pe insula Elba, din ziua morţii sale (5 mai 1821), pe insula Sfânta Elena, şi din ziua care a urmat decesului. Au fost prelevate mostre de la Regele Romei (fiul lui Napoleon), în anii 1812, 1816, 1821 şi 1826, şi de la împărăteasa Josephine, după moartea acesteia, în 1814. De asemenea, au fost prelevate mostre de păr de la 10 oameni din zilele noastre.
Mostrele de păr au fost studiate cu ajutorul tehnicii "activare cu neutroni", care nu distruge materialul de studiu şi oferă rezultate precise. Supuse unei radieri intense într-un reactor, elementele din firele de păr devin radioactive, iar cercetătorii pot deduce, pe baza spectrului radioactivităţii, componentele din mostră.
Toate mostrele de păr conţineau arsenic, dar cele vechi de 200 de ani conţineau de 100 de ori mai multă otravă decât cele din zilele noastre. Părul lui Napoleon conţinea un nivel mediu de arsenic de 10 unităţi la un milion, însă acest lucru era tipic pentru populaţia de la începutul secolului al 19-lea. Niveluri similare de arsenic au fost descoperite în mostrele de păr prelevate de la copilul Napoleon şi de la împărăteasa Josephine.
Studiul pare să vină în sprijinul ideii că Napoleon a murit din cauza unui cancer stomacal, provocat de o alimentaţie proastă. Ideea a fost sugerată de un studiu publicat în Nature Clinical Practice Gastroenterology. Riscul de cancer a fost accentuat de faptul că dieta sa era bogată în alimente conservate cu sare şi săracă în fructe şi legume, elemente comune pentru regimul alimentar din timpul lungilor campanii militare.
Napoleon a cucerit mare parte din Europa, dar a fost înfrânt în bătălia de la Waterloo, în 1815. Britanicii l-au exilat pe Insula Sfânta Elena. A murit pe 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani.
Sursa: Telegraph.co.uk
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu