luni, 28 ianuarie 2008

Sa vorbim despre prosti, cretini, idioti, etc

Se spune din popor ca "prostul nu e prost destul pana nu e si fudul". Dar nu despre prosti vreau sa vorbesc acum, ci despre cretini si idioti. Exista diferenta intre prosti, cretini si idioti. Dar hai sa vedem cum face diferenta "Dictionarul explicativ al limbii romane" intre acesti termeni.
PROST = "Lipsit de inteligenta; nerod; imbecil. Credul, naiv. Lipsit de rafinament, simplu. De calitatea inferioara, ordinar. Care nu este cum trebuie, necorespunzator, nefavorabil, neprielnic, daunator, rau. Nepriceput, neindemanatic intr-o profesiune."
CRETIN = "Persoana care sufera de cretinism. Imbecil, idiot, stupid." Iar prin CRETINISM, DEX - ul explica ca este "o boala determinata de insuficienta tiroidiana, manifestata prin inapoierea mintala si prin tulburari in dezvoltarea fizica. Nanism hipofizar."
IDIOT = "Persoana care sufera de idiotie, tampit, cretin". Prin "idiotie" se intelege o "stare de maxim deficit congenital al dezvoltarii mintale, in care individul nu-si poate insusi vorbirea si deprinderile elementare."
Deci, dupa cum se observa este o mare diferenta intre prost, pe de o parte si cretin si idiot, pe alta parte. Daca din prost se poate transforma, prin munca asidua in om normal cu inteligenta medie, dintr-un cretin si idiot nu ai ce sa scoti... El este nascut spre a fi inferior din punct de vedere intelectiv celorlalte persoane. Cand spun cretin sau idiot ii dau dreptate lui Darwin si teoriei evolutiei ca, ei se trag din maimuta (cu toate ca jignim mamiferele).
Ii vedem plimbandu-se grav, poate cu mainile la spate si cu ochelarii pe varful nasului, cu pasul apasat ritmic ca si cum intreg pamantul ar sta pe spatele lui si cu fiecare bataie a inimii lui se naste o idee, un concept, un copil..., grohaind neinteligibil onomatopee, "masturbandu-ne" linistea ca si cum ar spune teoreme sau axiome. Iar noi, oamenii normali, ne uitam uimiti la tupeul unui inapoiat psihic, retardat si nu avem curajul sa-i spunem: "amice, esti idiot!" Ramanem muti de uimire cum are tupeul ordinar sa traca peste barierele bunului simt, sa ne spuna ca el este frumosul, alesul, cel mai bun si cel mai iubit... in loc sa-i dam niste perechi de palme dupa ceafa sau chiar peste bot (cum bine zice "Tribunul") si sa-i aratam locul in societate: sa se intoarca de unde a iesit (mai greu cu cei nascuti prin cezariana).
Cred ca am alocat prea mult timp si spatiu unor nemernici care merita nimic din partea noastra, a oamenilor normali.

Niciun comentariu: