Pe umerii dumneavoastra, doamna, daca sunteti si mama, apasa o veche dilema: distrugeti magia Mosului darnic sau mai lasati sa treaca un an, sa mai creasca copilul? Ce ii veti raspunde copilului care, plin de candoare va rosti intrebarea pe care o evitati: exista in realitate Mos Craciun? Involuntar va vin in minte povestile frumoase pe care le-ati trait in jurul bradului.
Cum este mai bine sa procedati? Sfatul expertului in educatie Wolfgang Bergmann este sa „lasati copilul sa creada in Mos Craciun atata timp cat vrea sa creada in el. Pentru copil Craciunul este magic datorita credintei in Mosul. Copiii au nevoie de fantezii. Ei nu isi doresc doar cadouri, ci si vraja care inconjoara aceasta sarbatoare. Pentru copil, Mos Craciun este intruchiparea binelui, este imaginea cuiva care il rasplateste pentru faptele lor bune si este interesat de dorintele lui.
Logic, nu ti-ai dori sa dispara din viata ta un asemenea personaj. Copiii ezita sa se desparta de acest personaj care le-a luminat copilaria si le-a adus atatea bucurii”. Chiar in cazul copiilor marisori, de 8, 9, 10 ani, „nu are nici un sens sa le distrugi iluziile”, afirma Bergmann. „Lasa-l sa descopere adevarul singur! Cand va afla, explica-i ca nu l-ai mintit, ci este vorba despre un mit, despre o poveste care contine un sambure de adevar: nevoia de bine, de recompensa, de iubire”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu