luni, 28 ianuarie 2008

"Pacientul" - Adrian Paunescu

Sa vorbim despre prosti, cretini, idioti, etc

Se spune din popor ca "prostul nu e prost destul pana nu e si fudul". Dar nu despre prosti vreau sa vorbesc acum, ci despre cretini si idioti. Exista diferenta intre prosti, cretini si idioti. Dar hai sa vedem cum face diferenta "Dictionarul explicativ al limbii romane" intre acesti termeni.
PROST = "Lipsit de inteligenta; nerod; imbecil. Credul, naiv. Lipsit de rafinament, simplu. De calitatea inferioara, ordinar. Care nu este cum trebuie, necorespunzator, nefavorabil, neprielnic, daunator, rau. Nepriceput, neindemanatic intr-o profesiune."
CRETIN = "Persoana care sufera de cretinism. Imbecil, idiot, stupid." Iar prin CRETINISM, DEX - ul explica ca este "o boala determinata de insuficienta tiroidiana, manifestata prin inapoierea mintala si prin tulburari in dezvoltarea fizica. Nanism hipofizar."
IDIOT = "Persoana care sufera de idiotie, tampit, cretin". Prin "idiotie" se intelege o "stare de maxim deficit congenital al dezvoltarii mintale, in care individul nu-si poate insusi vorbirea si deprinderile elementare."
Deci, dupa cum se observa este o mare diferenta intre prost, pe de o parte si cretin si idiot, pe alta parte. Daca din prost se poate transforma, prin munca asidua in om normal cu inteligenta medie, dintr-un cretin si idiot nu ai ce sa scoti... El este nascut spre a fi inferior din punct de vedere intelectiv celorlalte persoane. Cand spun cretin sau idiot ii dau dreptate lui Darwin si teoriei evolutiei ca, ei se trag din maimuta (cu toate ca jignim mamiferele).
Ii vedem plimbandu-se grav, poate cu mainile la spate si cu ochelarii pe varful nasului, cu pasul apasat ritmic ca si cum intreg pamantul ar sta pe spatele lui si cu fiecare bataie a inimii lui se naste o idee, un concept, un copil..., grohaind neinteligibil onomatopee, "masturbandu-ne" linistea ca si cum ar spune teoreme sau axiome. Iar noi, oamenii normali, ne uitam uimiti la tupeul unui inapoiat psihic, retardat si nu avem curajul sa-i spunem: "amice, esti idiot!" Ramanem muti de uimire cum are tupeul ordinar sa traca peste barierele bunului simt, sa ne spuna ca el este frumosul, alesul, cel mai bun si cel mai iubit... in loc sa-i dam niste perechi de palme dupa ceafa sau chiar peste bot (cum bine zice "Tribunul") si sa-i aratam locul in societate: sa se intoarca de unde a iesit (mai greu cu cei nascuti prin cezariana).
Cred ca am alocat prea mult timp si spatiu unor nemernici care merita nimic din partea noastra, a oamenilor normali.

sâmbătă, 26 ianuarie 2008

Azi, 26 ianuarie


Azi se implinesc 90 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu.
Fostul Secretar General al Partidului Comunist Roman in perioada 11 iulie 1965 - 22 decembrie 1989 si fost Presedinte al Romaniei in perioada 9 decembrie 1967 - 22 decembrie 1989 s-a nascut in data de 26 ianuarie 1918 in localitatea Scornicesti judetul Olt.

Si ca sa ne aducem aminte de ce se intampla inainte de decembrie 1989, sa urmarim acest filmulet. Vizionare placuta!

Despre cum s-a format limba moldoveneasca

In octombrie 1924, rusii au creat in stanga Nistrului, Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSM), in componenta Ucrainei. De la inceput, RASSM a devenit tinta experimentelor bolsevice care aveau scopul pierderii in timp a identitatii romanesti a locuitorilor si implementarea teoriei moldovenismului.
Inca din 1926, un grup de intelectuali a inceput elaborarea normelor "limbii moldovenesti". Ca baza a "noii" limbi literare a fost luat graiul popular al moldovenilor transnistreni, ucrainizat si rusificat.
Rolul celor care au creat teoria "limbii moldovenesti" ajungand sa "imbogateasca" fondul lexical al "limbii moldovenesti" cu arhaisme, traduceri din rusa ori inventii, precum: cuvantelnic (dictionar), labiuti (ghilimele), aeronascator (oxigen), aeromasurator (barometru), sangurzburator (aeroplan), mancatorie (sufragerie).
ntre anii 1938-1939 majoritatea functionarilor publici cunoscatori ai limbii romane, au fost executati. In aceeasi perioada s-au luat si masuri medievale impotriva cartilor romanesti, acestea fiid arse.
"Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine", se arata in Constitutia Republicii Moldova, adoptata in 1994. Cu toate acestea, in Transnistria, regiune separatista, sunt decretate trei limbi oficiale: rusa, ucraineana si moldoveneasca.
Scolile din Republica Moldova folosesc, fara exceptie, grafia rusa. Putinele unitati de invatamant care utilizeaza grafia latina, sub presiuni greu de imaginat, sunt inregistrate ca scoli romanesti, limba romana fiind considerata limba straina.
In 2003, la Chisinau a fost editat "Dictionarul moldovenesc-romanesc" al lui Vasile Stati. Dictionar care nu demonstreaza deloc existenta unei limbi moldovenesti diferita de limba romana, ci dimpotriva, pare o mascarada.
Pentru ca prapastia de pe Prut sa se adanceasca, UE a oficializat la sfarsitul lui 2007 limba moldoveneasca, in Parlamentul European pentru acordul Uniunea Europeana - Republica Moldova. Intr-un paragraf al acestui document se spune ca toate actele semnate intre cele doua parti se vor face "in limba moldoveneasca si limbile tarilor membre ale UE".
Acordul a primit sprijinul europarlamentarilor romani din PD, PNL si UDMR, singurii care s-au opus fiind cei ai PSD. Limba moldoveneasca a fost acceptata chiar si de Academia Franceza.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Unirea romanilor


Pe 24 ianuarie 2008 se implinesc 149 de ani de la infaptuirea unirii de catre Alexandru Ioan Cuza.
Pe 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei iar 19 zile mai tarziu este ales domn al Munteniei realizand astfel unirea de drept a tarilor romane in ciuda marilor puteri ale timpului care au fost puse practic in fata faptului implinit. Aceasta unire s-a realizat insa fara Transilvania (care in 1 Decembrie 1918 s-a alipit Principatului Roman) si fara Basarabia. A fost un act maret realizat de niste oameni intr-adevar mari, pentru care interesul lor era acelasi cu interesul intregii tari, indiferent de pozitia marilor puteri ale lumii. Cata diferenta fata de politicienii nostrii de azi!!!!

marți, 22 ianuarie 2008

Am ramas dator

In data de 06 ianuarie 2008 am promis ca voi reveni cu un scurt comentariu dupa ce voi termina de citit cartea "Niste tarani" a lui Dinu Sararu.
Am terminat de ceva timp cartea dar nu am scris nimic din lipsa de timp.
De fapt cartea este o relatare a vietii unor tarani din Cornu-Caprii care se opun inversunat, la inceput, colectivizarii, dar pana la urma cedeaza...
Este o carte bine scrisa dar care face o usoara plecaciune fostului regim. Depinde din ce unghi de vedere privesti...
Oricum este o carte captivanta in care se etaleaza destine si franturi de viata molcoma, asezata pe principii trainice, daramate in cele din urma, cu greu, de noua oranduire a tarii.
Odata cu moartea lui Patru cel scurt s-a stins si ultima legatura cu simtul proprietatii, atat de dezvoltat, mai ales la taranul roman si toti accepta mai de voie mai de nevoie sa-si dea pamantul - singura sursa de existenta, la colhoz.
Lectura placuta!

Ieri...

Ieri a fost prima zi de munca de dupa un concediu binemeritat de 18 zile, restanta pe anul 2007. De fapt ieri a fost prima zi de munca pe anul 2008... Daca voi castiga la Loto duminica viitoare, va fi printre putinele zile muncite in anul asta. Daca...
Dar pana atunci trebuie sa ma trezesc dimineata, sa ma inghesui in mijloacele de transport in comun aglomerate pentru a nu intarzia la serviciu, sa-mi beau cafeaua amara la munca si sa fumez prima tigara, sa muncesc din greu cufundat in harti, iar spre seara sa merg spre casa intr-un trafic bara la bara specific Bucurestiului.
Dar pana cand?
Pana voi castiga la Loto, posibil duminica viitoare.
Castig pe draq...

miercuri, 16 ianuarie 2008

Faze penale

Parazitii







Vechi piesele dar bune...

vineri, 11 ianuarie 2008

joi, 10 ianuarie 2008

In anul 2011 va avea loc recensamantul in Romania

In luna martie a anului 2011 va avea loc recensamantul populatiei si locuintelor in Romania, asa cum reiese din Legea nr. 5/09.01.2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011.
In acest scop se va infiinta Comisia Centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor al carei presedinte va fi ministrul Internelor si Reformei Administrative, va avea 5 vicepresedinti, un secretar si 9 membri.
Conform art 3 alin. 1 din O.G.nr.36/2007 se vor inregistra cetatenii romani cu domiciliul in tara , indiferent daca la momentul de referinta al recensamantului se afla in tara sau in strainatate, precum si persoanele de alta cetatenie sau apatrizii (persoane fara cetatenie) care au domiciliul sau resedinta in Romania, iar conform art. 4 "la recensamant se inregistreaza cladirile de locuit, precum si locuintele aflate in orice cladire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul Romaniei."
Nu se inregistreaza la recensamant persoanele de cetatenie straina si membrii familiilor lor din cadrul reprezentantelor misiunilor diplomatice sau organizatiilor internationale; personalul armatelor straine, al flotei comerciale navale si aeriene - cetateni straini, care la momentul de referinta se afla temporar pe teritoriul Romaniei.

Pana in 2011 vom trai (poate) si vom vedea (unii, dintre cei care traiesc)...

miercuri, 9 ianuarie 2008

Homosexualitatea la romani (?!)


Dan Horia Maziliu, istoric literar, profesor universitar la Facultatea de Litere din Bucuresti, in cartea sa intitulata "Voievodul, dincolo de sala tronului" sustine si argumenteaza pe baza unor interpretari a cronicilor lui Grigore Ureche si Miron Costin, a pravilelor Evului Mediu si pe scrierile lui Nicolae Iorga, ca nu mai putin de sase dintre domnitorii romani au fost homosexuali. Aceasta inclinatie sexuala a celor sase este data inca din tineretea lor cand erau "ostateci" la turci, ca o garantie a Imperiului Otoman ca parintii isi va plati birurile in continuare.
Voi incerca sa extrag din carte ce este "relevant" in aceasta privinta pentru fiecare domnitor:
  1. Vlad Tepes (august - octombrie 1448; 1456 - 1462; decembrie 1476) : in 1442 la Adrianopole, aflat impreuna cu fratele sau Radu la curtea sultanului Murat al 2-lea, a fost violat de mai multe ori ca pedeapsa pentru nesupunerea sa fata de turci. Obsesia lui Vlad Tepes pentru trasul in teapa provenea tocmai dintr-o frustrare sexuala cauzata de pedepsele suferite in tinerete. Tepes a fost acuzat de Biserica de "spurcata sodomie" pentru ca intretinea relatii homosexuale cu prizonierii turci.
  2. Radu cel Frumos (1462 - 1475, cu intreruperi) despre care profesorul Maziliu afirma ca renumele de "cel frumos" deroga de la trasaturile sale feminine.
  3. Iliasi Rares (1546 - 1551) a trecut de bunavoie la islamism tocmai pentru a beneficia de serviciile sexuale ale acestora; astfel profesorul Maziliu spune ca ziua se intretinea cu sfetnicii iar noaptea cu turcoaicele.
  4. Mihnea Turcitul (1577-1583; 1585-1591) despre care se afirma in carte ca a fost ibovnicul lui Chinan-pasa, fiind initiat in tainele amorului homosexual chiar de catre acesta.
  5. Alexandru Iliasi (Muntenia: 1616 - 1618; 1627 - 1629/ Moldova: 1620 - 1621; 1631 - 1633) se afirma ca a platit un homosexual grec, Batiste Veveli, renumit in aceea vreme in toata Peninsula Balcanica, sa-i fie ibovnic.
  6. Stefanita Lupu (1659 - 1601).
Bineinteles ca dupa publicarea cartii au aparut si critici binevenite si binemeritate la care ma raliez. Le voi scrie succint, mentionand inca o data ca ele nu imi apartin dar mi se par pertinente:
  • Profesorul Dan Horia Maziliu interpreteaza faptele unui secol vechi prin prisma mentalitatii secolului XXI.
  • Radu cel Frumos nu a fost denumit in epoca "cel frumos" ci de abia in secolul XVIII.
  • Sultanii aveau haremuri imense cu foarte multe femei ceea ce inseamna ca mediul lor de viata nu era, in mod obligatoriu, unul homosexual.
  • Faptul ca unii dintre voievozii romani au stat ani buni la curtea Imperiului Otoman nu inseamna neaparat ca acestia erau homosexuali sau viata la curtea sultanului era dominata de homosexualitate.
  • Trecerea la islamism a unor domnitori romani aflati ani buni la curtea sultanului era din dorinta acestora de a-si salva viata cu orice pret si nu avea legatura cu inclinatiile homosexuale ale unora dintre ei.
  • Proasta relatie a lui Vlad Tepes cu Biserica Ortodaxa se datora faptului ca acesta trecuse la catolicism prin casatorie si nu neaparat unor fapte de homosexualitate, etc.

Din 17 ianuarie revin ninsorile?!

In editia on-line a ziarului Gardianul de astazi (09 ianuarie 2008) a aparut o informatie conform careia din 17 ianuarie vor reveni ninsorile. Gardianul nu-si divulga sursa care i-a informat, insa Administratia Nationala de Meteorologie nici nu confirma nici nu infirma stirea.
Ninsorile vor fi ca cele din primele zile ale anului, precizeaza ziarul.

Succes Comandamentului National care se ocupa cu dezapezirea!

luni, 7 ianuarie 2008

Basarabia

Sa nu-i dati omului concediu, liber sau sa stea degeaba ca se apuca sa gandeasca...prostii

La multi ani, Ioane!

Avril Lavigne

Cutremurator videoclipul....



Si concertul este super...

Ruslana

Este o cantareata din Ucraina care canta frumos iar concertele si videoclipurile ei au o ceregrafie si regie ...
Mie-mi place...








Au existat si oameni curajosi

Poate ca o parte dintre cei care citesc aceste randuri si sunt trecuti bine si de a doua tinerete ar putea sa spuna ca titlul ales de mine este gresit. Ca era mai bine sa spun ca existau oameni inconstienti... Ei bine, nu!
Constantin Parvulescu a fost unul dintre fostii demnitari comunisti care a avut bunul simt sa spuna adevarul, fie si o parte din el, clar si raspicat. Ca cenzura partidului (si a tarii de altfel, caci tara se confunda cu partidul unic) a reusit sa-l doboare (fapt demonstrat ca dupa al 13-lea Congres a picat in disgratia partidului si a liderilor lui) si ca aplaudacii au biruit inca o data, reiese si din filmuletul gasit de mine pe YouTube si postat pe blog.

Vizionare placuta! La ora 22.00 se inchide programul...


duminică, 6 ianuarie 2008

De la Paul Goma la Dinu Sararu



Ieri am terminat de citit cartea lui Paul Goma - "Scrisuri 1972-1998", o carte pe care autorul, in cea mai mare parte a scris-o in exil si este o replica dura data cenzurii comuniste din domeniul cultural si nu numai. M-a atras stilul lejer al autorului, pe intelesul tuturor, cu ajutorul caruia isi argumenteaza scrisorile, articolele, interviurile date in perioada 1972 - 1998. Stilul scriitorului, revolta sa impotriva sistemului comunist in genere, nu doar al celui din Romania, m-au determinat sa raman pe aceeasi linie si azi am inceput sa citesc Dinu Sararu - "Niste tarani".
Este o diferenta, bineinteles (cartea lui Paul Goma este o colectie de scrisori, interviuri, articole etc. pe cand "Niste tarani" este un roman) dar au un acelasi substrat si anume sa arate ca nu tot ce se spune ca este bun este intr-adevar bun.
Am sa reproduc in continuare cateva fraze spuse de Dinu Sararu dupa publicarea romanului sau de debut "Niste tarani":
"Ma duceau la exasperare imaginile din literatura in care ni se descria un taran continuu fericit si care nu mai stia ce sa faca de bucurie ca a venit, in sfarsit, revolutia socialista sa-i invite la colectivizare ca la o serbare. Taranul[...] a avut clar sentimentul ca se afla pentru prima data singur in fata istoriei. Asadar, se poate spune ca am scris romanul Niste tarani din spirit polemic, dar si mai exact din dorinta de a spune adevarul."
Voi reveni cand termin de citit cartea.

sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Ce au cautat au gasit

SUPER MELODIE DANCE 2008 !!!

Mesaj pentru Europa...Din coltul blocului


vineri, 4 ianuarie 2008

Epidemia care a salvat vieti


Astazi, in concediu fiind, mi-am facut timp si am citit cate ceva, si, m-a impresionat curajul unor medici polonezi in cel de-al doilea razboi mondial. Este asemanator cu exemplul industriasului german Oskar Schindler care, a salvat vietile a peste o mie de evrei, efectiv „cumparandu-i”, prin mita si coruptie puse, poate pentru prima si ultima oara in istorie, in slujba unui scop nobil. Povestea lui a constituit tema filmului „Lista lui Schindler”, o cutremuratoare drama despre destinul uman.
Iata povestea celor doi medici polonezi:

In 1942, intr-o Polonie ocupata de nemti, Eugene Lazowski era un tanar doctor, in varsta de 29 de ani, timid si tacut, care lucra sub patronajul Crucii Rosii in satul Rozwadow. Gestapoul teroriza tara, comitand crime, violuri, trimitand dupa bunul plac barbati, femei si copii la munca fortata sau in lagarele de concentrare. Doctorul Lazowski traia o mare drama. S-ar fi impotrivit agresorilor cu arma in mana, ca partizanii, dar ca doctor stia ca ii este interzis sa ucida.

Si totusi, patriot inflacarat, el nu putea sta cu mainile incrucisate, fara sa faca nimic. Atunci cand un coleg, Stanislaw Matulewicz, medic intr-un sat vecin, i-a dezvaluit ca tocmai gasise o metoda prin care oamenii sanatosi puteau sa para infestati cu tifos, Lazowski a fost incantat: aflase care urma sa fie rolul sau in razboi. Dupa cum se stie, tifosul este o boala infectioasa raspandita prin intermediul paduchilor si favorizata de lipsa igienei.

In lipsa unui tratament adecvat, boala este mortala iar in Europa acelor timpuri tratamentul contra tifosului era scump si nu la indemana oricui. In cazul unei epidemii, maladia ar fi facut, fara indoiala, ravagii. Nu-i de mirare ca medicii militari germani erau ingroziti de o asemenea plaga, care le-ar fi decimat trupele. Imediat ce era depistat vreun focar de tifos, se trimiteau mostre de sange la laboratoarele din Germania si in cazul unui rezultat pozitiv, zona era imediat inchisa si se instaura carantina.

Matulewicz si-a dat seama ca daca mostre de sange de la pacientii sai evrei ar fi ajuns la laboratoarele nemtilor, „bolnavii” ar fi fost imediat impuscati. Testul standard pentru depistarea tifosului, in epoca respectiva, consta in amestecarea unei anumite tulpini de bacterie anihilata cu cateva picaturi din sangele pacientului. In conditii de laborator, daca pacientul avea intr-adevar tifos, mostra de sange devenea tulbure.

Matulewicz a reusit o modalitate de a efectua testul in conditii similare celor din laborator si in cursul acestui proces, a mai facut o descoperire curioasa: daca un om sanatos era injectat in prealabil cu bacteria folosita ca „reactiv”, testul pentru tifos iesea pozitiv, desi omul nu se imbolnavea. Imediat ce i-a transmis lui Lazowski concluziile sale, acesta i-a propus sa creeze impreuna o falsa epidemie de tifos, menita sa-i determine pe germani sa bage toata regiunea in carantina.

Incepand cu acea zi, Lazowski si Matulewicz au injectat colonii de bacterii moarte fiecarei persoane care nu era de origine evreiasca si care se plangea de febra sau alte simptome similare tifosului. Ei au trimis apoi mostre de sange unui laborator controlat de germani. Desigur, fiecare pacient a fost diagnosticat pozitiv, deci bolnav de tifos. Pentru a nu trezi suspiciuni, cei doi au trimis unii pacienti la alti medici – chiar dintre cei care colaborau cu ocupantul nazist si care erau dincolo de orice banuiala. Acesti doctori au „descoperit” cu stupoare tifosul si au dat alarma: era vorba despre o epidemie serioasa si cei care avusesera indoieli, la inceput, acum au fost convinsi ca lucrurile sunt cat se poate de grave.

Intamplator, un localnic chiar s-a imbolnavit de tifos iar Lazowski si Matulewicz au facut un tam-tam extraordinar pe marginea cazului tocmai spre a da o cat mai mare credibilitate intregii povesti. In doua luni, germanii au intrat in panica. Unul dupa altul, semne cu „Achtung, Fleckfieber!” (Atentie, tifos!) au inceput sa apara in satele inconjuratoare, pana cand aproape 12 localitati, cu peste 8000 de oameni, au fost puse sub carantina. Imediat deportarea muncitorilor din aceste zone catre Germania a fost oprita.

Trupele germane nu s-au mai apropiat de satele respective. Chiar satenii erau speriati de posibilele efecte ale molimei si cei doi medici eroi au facut tot posibilul spre a intretine aceasta stare de panica generala. „Stiam ce ma asteapta daca voi fi dat in vileag. De aceea, de atunci si pana la sfarsitul razboiului am purtat la gulerul camasii cusuta o pastila de cianura, in cazul in care Gestapoul m-ar fi prins”, va marturisi, ulterior, Lazowski.

Dupa cateva luni, insa, oamenii au remarcat ca epidemia, contrar asteptarilor, nu face nici o victima. Incet-incet, tot mai multi dintre ei au priceput ca totul fusese o inscenare, dar n-au vorbit nimic, de teama sa nu fie ucisi, impreuna cu doctorul Lazowski. „Daca m-ar fi intrebat cineva de ce bolnavii de tifos se recupereaza atat de repede i-as fi raspuns ca nu toata lumea reactioneaza la fel la boala si ca, probabil, respectivii erau niste norocosi”, spune medicul.

Dand dovada de un curaj uluitor, doctorul polonez n-a ezitat sa-i ingrijeasca pe luptatorii raniti din Rezistenta. Atunci cand germanii au inceput sa-l banuiasca si i-au cerut un inventar al medicamentelor, medicul le-a explicat calm ca fusese chemat adesea la gara de langa Rozwadow, spre a oferi ingrijiri soldatilor raniti care se intorceau de pe frontul rusesc. La finele lui 1943 insa, informatorii Gestapoului au semnalat faptul ca nimeni din satele aflate in carantina nu murea de tifos.

Germanii au trimis o comisie de medici sa verifice situatia la fata locului. Dar Lazowski era pregatit si pentru asa ceva. El a strans imediat cei mai bolnavi, batrini si neputinciosi oameni din sat si i-a adapostit in cele mai insalubre case. Apoi, in cladirea primariei a organizat o masa festiva pentru „inaltii oaspeti”. Vodca a curs in valuri, muzica a cantat si medicii germani s-au delectat cu gustoasele preparate culinare locale, in special cu carnatii kielbasa.

Sefii comisiei de investigatie nici n-au mai catadicsit sa plece in sat ci au trimis acolo cativa medici tineri si lipsiti de experienta. Lazowski i-a insotit, prezentand situatia la cel mai dramatic mod cu putinta si sfatuindu-i sa nu stea prea aproape de bolnavi. Speriati, medicii n-au mai stat sa verifice cu atentie simptomele si, dupa ce au luat cateva mostre de sange au plecat in graba, nu inainte de a-si exprima deschis admiratia pentru curajul de „demn slujitor al lui Hipocrat” dovedit de tanarul medic polonez, care alesese sa-si riste viata stand in mijlocul bolnavilor. Pana la sfarsitul razboiului, Lazowski n-a mai fost niciodata deranjat de nemti...

In 1958, doctorul Lazowski a emigrat din Polonia comunista, stabilindu-se la Chicago, unde a devenit profesor de medicina la Illinois Medical Center. La varsta de aproape 90 de ani s-a intors in satul natal, fiind primit ca un adevarat erou. Oamenii au venit din intreaga tara, din Europa si chiar din Israel, spre a-l sarbatori pe salvatorul lor. Gratie gestului lui, vietile a 8000 de oameni au fost crutate.

La reuniune a participat si Matulewicz, care a lucrat multa vreme dupa razboi in Zair, ca profesor de radiologie, si a revenit apoi, in 1994, in Polonia natala. Cei doi au scris o carte care a devenit instantaneu best-seller in Polonia iar uimitoarea lor poveste va face subiectul unui film documentar, realizat de britanicul Ryan Banks. „Toti spun ca sunt un erou. Eu cred insa ca orice medic care a depus juramantul lui Hipocrat era dator sa actioneze ca mine. Ori ca vindeci o boala, ori ca inscenezi una, atunci cand o faci ca sa salvezi vietile oamenilor, poti spune ca ti-ai facut datoria”, spune el.

O veche dilema


Pe umerii dumneavoastra, doamna, daca sunteti si mama, apasa o veche dilema: distrugeti magia Mosului darnic sau mai lasati sa treaca un an, sa mai creasca copilul? Ce ii veti raspunde copilului care, plin de candoare va rosti intrebarea pe care o evitati: exista in realitate Mos Craciun? Involuntar va vin in minte povestile frumoase pe care le-ati trait in jurul bradului.

Cum este mai bine sa procedati? Sfatul expertului in educatie Wolfgang Bergmann este sa „lasati copilul sa creada in Mos Craciun atata timp cat vrea sa creada in el. Pentru copil Craciunul este magic datorita credintei in Mosul. Copiii au nevoie de fantezii. Ei nu isi doresc doar cadouri, ci si vraja care inconjoara aceasta sarbatoare. Pentru copil, Mos Craciun este intruchiparea binelui, este imaginea cuiva care il rasplateste pentru faptele lor bune si este interesat de dorintele lui.

Logic, nu ti-ai dori sa dispara din viata ta un asemenea personaj. Copiii ezita sa se desparta de acest personaj care le-a luminat copilaria si le-a adus atatea bucurii”. Chiar in cazul copiilor marisori, de 8, 9, 10 ani, „nu are nici un sens sa le distrugi iluziile”, afirma Bergmann. „Lasa-l sa descopere adevarul singur! Cand va afla, explica-i ca nu l-ai mintit, ci este vorba despre un mit, despre o poveste care contine un sambure de adevar: nevoia de bine, de recompensa, de iubire”.

joi, 3 ianuarie 2008

A venit ninsoarea in Bucuresti




Astazi a nins pentru prima oara in anul 2008 si prima ninsoare adevarata in Bucuresti.
In spatele blocului in care locuiesc, de dimineata oamenii au incercat in zadar sa porneasca masinile. Din cauza nametilor de zapada au fost nevoiti sa-si faca partie pana la masina si sa apeleze la mila unor vecini sa poata deplasa masina prin zapada. Nu a contat marca sau tipul de masina... Aproape toate s-au comportat la fel, adica inaintau cu greu prin zapada.

Zapada inseamna belsug in credinta populara a poporului roman si blestem pentru autoritatile publice (locale sau centrale) care au competenta in dezapezire. Nu am vazut, pe unde am umblat, masini de la ADP angrenate in dezapezire ci numai oameni care isi indepartau zapada din fata casei sau din prejma masinii. Ciudat, nu?
Oricum, sper sa avem un an bogat care sa ne dea prosperitate tuturor. De fapt 2008 inseamna perfectiune, suma cifrelor anului da 10 care in mitologie este cifra intregului, iar in limbajul numerologiei este cifra perfectiunii.

miercuri, 2 ianuarie 2008

2008

La Multi Ani 2008 cu sanatate!
Asta le doresc romanilor de pretutindeni.
Vad ca unii si-au facut blog inca din primele zile ale anului... (sau poate l-a facut altul in numele lui Pacala, cine stie...) Oricum ii doresc bun venit si spor la scris..." Despre poeti, numai de bine" - cum spunea Nichita Stanescu.
Eu mi-am refacut bateriile, sa spun asa, si am revenit cu pofta de scris la inceputul de an nou.

Bafta tuturor si.... sa scriem mult si bine!