luni, 10 decembrie 2007

Noul Nunţiu Apostolic în România: Arhiepiscopul Lozano


Astăzi, 10.12.2007, a fost anunţată numirea noului Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. Este vorba de Mons. Francisco-Javier Lozano, Arhiepiscop titular de Penafiel, care până acum a fost Nunţiu Apostolic în Croaţia. Amintim că din 1998 reprezentantul Sfântului Părinte în Români a fost Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, transferat de Papa Benedict al XVI-lea în aceeaşi funcţie de Nunţiu Apostolic în Germania. Redăm în continuare câteva informaţii despre noul Nunţiu.

E.S. Mons. Francisco-Javier Lozano s-a născut la Villaverde de Iscar (provincia di Segovia, Spania) la 28 noiembrie 1943, dintr-o familie de agricultori. După ce a început studiile universitare, în luna octombrie 1959 a intrat în Seminarul de Siviglia unde a studiat limba latină şi de filozofia. Patru ani mai târziu a trecut la Universitatea Pontificală din Salamanca unde a obţinut bacalaureatul în Teologie (1965) şi în 1967 licenţa în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană de la Roma şi ca student al Colegiului Spaniol Sf. Iosif unde a fost sfinţit preot de Cardinalul Antonio Samore la 19 martie 1968. Apoi a urmat doi ani de Teologie Morală pe lângă Academia Alfonsiana (Universitatea Pontificală Laterană), unde şi-a prezentat teza de doctorat în luna martie 1972. Reîntors în patrie a fost numit profesor de Teologie Morală la Centrul de Studii Teologice din Siviglia, şi, un an mai târziu, a fost chemat la Roma să se pregătească pentru serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la Academia Eclezială Pontificală. În luna noiembrie 1974 şi-a prezentat teza de Doctorat în Filozofie la Universitatea Pontificală Sf. Toma (Angelicum, Roma) şi în mai 1977 a abţinut Doctoratul în Drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană, Roma. Printre alte titluri academice îl are şi pe acela de Profesor EGB (Universitatea Statală din Siviglia, Spania); Licenţiat în Filosofie (Universitatea Statală din Valecia, Spania), Diploma în biblioteconomie (Biblioteca Apostolică Vaticana).

După încheierea studiilor în Diplomaţie la Academia Pontificală Ecleziastică şi de drept canonic, în martie 1976 a fost trimis să activeze în Nunţiatura Apostolică din Nigeria (Lagos). A fost apoi secretar şi ulterior consilier în următoarele Reprezentanţe Pontificale: în Africa de Sud (Pretoria); în Zimbabwe (Harare); în Iugoslavia (Belgrad), în Guatemala. În 1984 a fost numit şeful Secţiunii pentru America Latină (Spania) a Secretariatului de Stat al Vaticanului, unde a rămas până la 9 iulie 1994 când a fost numit Arhiepiscop titular de Penafiel şi Nunţiu Apostolic în Tanzania. A primit sfinţirea episcopală de la Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat, la 25 iulie 1994, solemnitatea Sf. Iacob Apostolul, patronul Spaniei. La 20 martie 1999 a fost transferat de la Nunţiatura Apostolică din Dar-es-Salaam la cea din Republica democrată Congo (Kinshasa) unde a rămas Şef de Misiune până în anul 2002. Apoi a intrat la Secretariatul de Stat al Vaticanului ca Nunţiu Apostolic disponibil şi la 4 august 2003 Sfântul Părinte l-a numit reprezentant pontifical în Croaţia. La 10 decembrie 2007 a fost numit Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. În afară de limba maternă cunoaşte limba italiană, engleză, franceză, portugheză, germană, rusă şi sârbo-croată.

Asteptam venirea in tara a noului Nuntiu Apostolic si ii uram de pe acum :"Bine ai venit!"
Sursa
Catholica

Niciun comentariu: