duminică, 16 decembrie 2007

Fluieraturi in biserica


Bradul de Craciun” – mediatizata constructie metalica din Piata Unirii care a costat Primaria Municipiului Bucuresti foarte multi bani, a dat batai de cap autoritatilor inca de la inaugurare (1Decembrie). Are in jur de 2,5 milioane de beculete (autoritatile spun ca sigur are 2,5 milioane de becuri, dar cine le-a numarat?) si consuma intr-o zi de functionare cat intr-o luna 20 de apartamente cu 2 camere, fapt ce duce la intreruperi ale energiei electrice in zona. Este cel mai mare brad de Craciun din Europa (are 76 de metri), ne mandrim cu asta, dar la ce bun?! Doar pentru simplu fapt ca in Romania exista o astfel de constructie , si cu ce costuri, vrea sa demonstreze Europei ca suntem competitivi pe piata uniunii?

Cum se simte un copil in preajma Bradului de Craciun din Piata Unirii? Mic si neajutorat si nici nu-i poate vedea steaua din varf. Este rece, si la propriu si la figurat (e din metal, nu?), si cat de “mare” trebuie sa fie un copil sa ajunga sa ia o bomboana din brad (mai ales de pe ultimele “ramuri” ale bradului)? Ce legatura are traditia crestina a poporului roman cu un astfel de brad?



O alta constructie existenta in Bucuresti pe care o cataloghez drept kitsch, la fel ca Bradul de Craciun din Piata Unirii, este Casa Poporului. Mare, impunatoare nu are nimic din cultura si traditia poporului roman. Si sa nu mai vorbim ca intretinerea ei costa enorm in comparatie cu ce activitati se desfasoara intre peretii ei…



Catedrala Mantuirii Neamului se vrea a fi un lacas de cult incapator pentru toti romanii. Este drept, suntem

multi pacatosi, dar scopul (mantuirea nemului) este atins prin aceasta constructie? Cum se va simti romanul simplu, apasat de nevoile cotidiene, intr-o astfel de cladire? Oare va fi mai aproape de Dumnezeu sau nu? Eu unul m-as simti mic si mai neajutorat si m-as sfii sa ma rog intr-o astfel de biserica. Sunt obisnuit cu locurile mai mici care sa-mi creeze intimitate si astfel sa-mi asigure o legatura cu divinitatea. Sunt convins ca atunci cand va fi gata vor veni multi, dar nu din dorinta de a se ruga ci pentru a vedea ce potent este neamul romanesc ca a construit asa ceva.

Imi aduc aminte de o poveste cu morala, si anume, inainte de inceperea slujbei de duminica intr-o astfel de catedrala erau in jur de 2000 de persoane. La un moment dat intra inauntru doua persoane cu cagula pe fata, inarmate si una dintre ele trage un foc de arma in plan vertical si spune:”Cine vrea sa moara pentru Dumnezeu sa ramana pe loc.” La auzul acestor vorbe, corul bisericii fuge, diaconii fug precum si majoritatea celor prezenti. Mai raman pe loc preotul si vreo 20 de persoane, dupa care, cel care amenintase isi scoate cagula si se adreseaza preotului:”Parinte, acum poti sa-ti incepi slujba. Te-am scapat de ipocriti.”

Sunt intrebari la care nu am gasit raspuns. Daca cineva le are il rog sa-mi scrie. Poate sunt eu mai conservator si nu inteleg NOUL, SCHIMBAREA…

P.S. Poate “am fluierat in biserica” prin postarea acestui articol, sau poate nu…

Niciun comentariu: