joi, 23 octombrie 2008

IPJ Satu Mare la control

Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David a aprobat azi, 23 octombrie, raportul Corpului de Control al MIRA privind modul de actiune al IPJ Satu Mare în cazul evenimentului rutier din 7 septembrie 2008, soldat cu moartea unui tânar.
Conducerea IPJ Satu Mare intra în procedura de cercetare prealabila.

Din dispozitia ministrului Cristian David, Corpul de Control al MIRA a efectuat o verificare la nivelul IPJ Satu Mare, referitor la modul de actiune al politistilor în cazul accidentului rutier din 7 septembrie 2008, al carui autor a fost Tântas Darius.
Concluziile anchetei administrative au evidentiat deficiente grave la nivelul conducerii IPJ Satu Mare, context în care, fata de 5 ofiteri superiori din conducerea inspectoratului de politie s-a declansat procedura de cercetare prealabila. Totodata, întregul material de control va fi transmis Parchetului.
Printre politistii care urmeaza a fi supusi cercetarii prealabile se afla seful Inspectoratului Judetean de Politie – cms.sef Taut Liviu, adjunctul acestuia – cms.Vlad Florentin si seful Serviciului Politiei Rutiere – cms. Talos Constantin.
Celor 5 politisti li s-au retinut organizarea defectuoasa a activitatii de investigare a locului faptei, raportarea cu întârziere a evenimentului, deficiente grave în evidenta, raportarea si circuitul dosarelor penale, toate acestea fiind cauzate de lipsa de coordonare a efectivelor de politie rutiera si a personalului de serviciu pe unitate.
Comisiile de cercetare prealabila vor fi organizate la nivelul IGPR, iar sanctiunile care pot fi dispuse politistilor pot ajunge pâna la destituirea din functia publica.


Accidentul rutier a avut loc la data de 7 septembrie 2008, pe raza localitatii Ciuperceni, judetul satu Mare, fiind provocat de Tântas Darius, de 21 de ani. În urma accidentului, un tânar a decedat, iar o alta persoana a necesitat îngrijiri medicale. Unul dintre cele doua autoturisme implicate în accident era înmatriculat în S.U.A., iar celalalt la Satu Mare.
Politistii au efectuat cu superficialitate cercetarea la fata locului si nu au înregistrat evenimentul decât dupa 3 zile, ceea ce a permis autorului accidentului sa paraseasca tara, iar în prezent acesta sa fie cautat de politie în baza unui mandat de arestare preventiva pentru comiterea a 4 infractiuni – ucidere din culpa, vatamare corporala grava, conducere fara permis si conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

Pentru mai multe informatii, vezi sursa.



Niciun comentariu: