duminică, 6 aprilie 2008

Lacrimile de crocodili sunt reale


In imagine: Un crocodil din Parcul Zoologic St. Augustine din Florida, ce-si varsa lacrimile in timp ce mananca. Fotografie preluata de zoologul Kent Vliet in timpul studiului sau despre acest fenomen

Cand cineva se preface, adesea folosim expresia „a plange cu lacrimi de crocodil” ce vine de la mitul conform caruia aceste animale plang in timp ce mananca.

In urma unui studiu, un cercetator de la Universitatea din Florida a ajuns la concluzia ca crocodilii scot un tipat cat benchetuiesc – mai mult din motive fiziologice decat din sentimentul de mila.

Zoologul Kent Vliet a pus sub observatie in timp ce se hraneau 4 caimani captivi si 3 aligatcori, amandoua speciile inrudite cu crocodilul. El a descoperit ca 5 din cele 7 exemplare lacrimau in momentul in care rupeau din prada, unele chiar faceau basici sau spume.

„Pentru ca literatura aduce multe referinte cu privire la acest fapt dar mai mult ca o anecdota, ne-am hotarat sa ne uitam cu mai multa atentie!” spune Vliet. Dupa ce a primit un telefon din partea Dr. Malcom Shaner – consultant in neurologie si profesor clinician – care investiga un sindrom destul de rar intalnit ce cauzeaza o paralizie cu efectele „lacrimilor de crocodil”, acesta si-a inceput proiectul de cercetare.

Desi nu se putea folosi ca hrana un om, Vliet a folosit un fel asemanator cu hrana pentru caini. S-au ales aligatori si caimani pentru acest studiu fiindca acestia sunt dresati sa manance pe uscat si pot fi observati mai usor! El este de parere ca lacrimile rezulta din comportamentul nerabdator si lacom al acestor specii. Exista ipoteza ca aerul care patrunde brusc in sinusuri s-ar amesteca cu lacrimile din glande si se scurg in ochi.

Totusi ce factor anume cauzeaza aceste lacrimi ramane inca un mister!

Sursa: Science Daily

Niciun comentariu: