marți, 5 august 2008

Si strain si prost crescut


O scena mai putin placuta la care am asistat intr-o seara pe terasa unui restaurant foarte frumos din Constanta (cand spun foarte frumos ma refer la servire, mancare, amenajare, pozitionare si preturi), m-a dus la intarirea convingerii ca nu doar o parte a romanilor sunt nesimtiti, ci si strainii isi au dobitocii lor.
Luam masa de seara impreuna cu sotia si copilul pe terasa restaurantului, la o masa pozitionata cu vederea spre mare, ca de altfel aproape toate mesele terasei respective. Singurele mese libere erau una pozitionata in centrul terasei, la care servise masa o familie de suedezi (mama, tatal si patru copii), de altfel oameni normali si simpatici, si una mai retrasa, de la care cu greu puteai vedea marea. Restul de mese erau ocupate. Isi fac aparitia doua cupluri de bosorogi, unii vorbind o franceza de la periferia Parisului, iar altii, romanasi de-ai nostrii: el cu pantaloni albi si pantofi negrii, cu ochelari pe nas si fata de universitar tampit, ea, o matracuca vopsita strident, plinuta care grahotea intr-una cu gura pana la urechi. Francezu' ii spune romanasului ca el vrea sa stea la o masa care are vedere directa spre mare (am auzit discutia deoarece erau in trecere pe langa mine). Tampitu' de roman, vorbeste cu seful de sala daca ii poate satisface dorinta. Cum intre mese era o distanta suficienta, incat sa nu se auda discutia de la una la alta, seful de sala le aduce doua mese pe care le inghesuie langa un cuplu de tineri care mancau. Cam anormal, dar asta nu este tot. Ca sa poata tampitul de francez sa se aseze pe scaun, a apucat de masa tinerilor, fara a le cere voie si a impins-o, astfel incat sa-i incapa fundul basinos. Respect calmul de care a dat dovada tanarul, care nu l-a bagat in seama pe cretin. Mai mult, la un mament dat, frantuzului i se face pofta sa fotografieze mumiile cu care lua cina. Si cum erau prea grasi sa incapa toti trei intr-o fotografie, asta se indeparta tot mai mult de masa pana era sa le verse tinerilor vinul si sa le strice momentul.
M-a revoltat nesimtirea lor, care, nu stiu daca ar fi fost in concediu la Monaco (asta daca ar fi avut bani), ar fi procedat la fel...
M-a revoltat lipsa de "orientare" a sefului de sala care din dorinta de a avea multi clienti, incalca reguli de buna cuviinta. Bine ca scena s-a intamplat in ultima seara de concediu la mare ca eram hatarat sa caut alta terasa sa mananc.

P.S. Stiti ce au comandat rapandulele? O portie de salata fiecare si o baterie de vin. O nimica toata pentru care au facut "valuri". Sa dea diareea in ei de la salata cu vin!...

Niciun comentariu: