joi, 7 august 2008

Attila Vajnai vs. Ungaria


In anul 2004, cetateanul maghiar Attila Vajnai a fost condamnat de instantele de judecata din Ungaria la inchisoare pentru ca a arborat simboluri ale totalitarismului, fapta prevazuta si sanctionata de legea maghiara. Mai exact, Attila Vajnai, a expus public “Steaua Rosie”, simbol al comunismului.

Impotriva sentintei pronuntate, Attila Vajnai a facut recurs la CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in data de 08.07.2008, a decis ca “legea maghiara care interzice expunerea publica a simbolurilor comuniste si naziste este ilegala”. Astfel, Curtea a retinut ca instantele din Ungaria, prin hotararile pronuntate, au violat Conventia Europeana, incalcand dreptul la libera exprimare.

Curtea a constatat deasemenea, ca in Ungaria exista o lege în temeiul careia Vajnai a fost condamnat, si ca si legea in sine încalca Conventia.
Prin reprezentantul sau legal, Ungaria a invocat in aparare, pericolul pe care-l reprezinta comunismul si ca orice manifestare pro-comunista, indiferent de forma sa, trebuie sanctionată de lege.

Curtea a respins aceasta aparare, considerand că după 20 de ani de la căderea comunismului în Ungaria, reinstaurarea acestuia nu reprezinta un pericol real şi actual.
Urmare a acestei decizii, Ungaria este obligata sa-si modifice, în acest sens, legislatia.

Pentru mai multe detalii, apasati aici.

Niciun comentariu: