luni, 31 martie 2008
A trecut si luna martie...
Gata, acum noi barbatii rasuflam usurati... Mai ramanem cu ceva bani in buzunare... De maine nu mai facem cadouri... Gata... S-a terminat traiul bun...
Poezii de Nichita Stanescu
Balada motanului
Motan m-as fi dorit sa fiu
cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
cu gheare si mustete lungi,
c-un ochi verzui si-un ochi caprui.
La ora cind tiris-grapis
zapada noptii se aduna
eu, cocotat pe-acoperis,
sa urlu a pustiu la luna.
Si-atuncea, sapte gospodine
sa dea cu bolovani in mine
si sa ma-njure surd, de Domnul,
ca le-am stricat, urlind, tot somnul.
De sus, din virful saptaminii,
sa le rinjesc urlat, scirbos:
iubesc doar locul nu stapinii,
precum fac ciinii pentr-un os.
Si iarasi sapte gospodine
sa dea cu bolovani in mine,
iar eu sa urlu, urlu-ntruna
atit cit n-o apune luna.
Motan m-as fi dorit sa fiu
cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
cu gheare si mustete lungi
c-un ochi verzui si-un ochi caprui.
Cind zorii ziua o deznoada
sa ma tot duc, sa ma tot duc
si tinicheaua prinsa-n coada
s-o zdranganesc pe strazi, nauc.
Jegos si obosit, apoi,
cu matele in liturghie,
sa ma adun, sa ma-ncovoi
prin albiturile-n fringhie.
Ca-n fata unui sobolan
spinarea sa mi-o fac colan
sa scuip, sa scuip si-n urma iar
hai-hui sa plec pe strazi, hoinar.
Pisicile de prin vecini
sa le gonesc pe la pricini,
sa-mi fete fiecare-un pui
c-un ochi verzui si-un ochi caprui.
Iar cind o fi uitat sa mor
la circiuma din mahala
sorbita-n calea pumnilor
posirca acra viu sa stea.
"Hei... viata, viata... iesi din cort
hai, pune-mi-te iar pe dant...
te uita... zace colo-n sant
motanul mort, motanul mort..."
Ploua infernal,
si noi ne iubeam prin mansarde.
Prin cerul ferestrei, oval,
norii curgeau in luna lui Marte.
Peretii odaii erau
nelinistiti, sub desene in creta.
Sufletele noastre dansau
nevazute-ntr-o lume concreta.
O sa te ploua pe aripi, spuneai,
ploua cu globuri pe glob si prin vreme.
Nu-i nimic, iti spuneam, Lorelei,
mie-mi ploua zborul, cu pene.
Si ma-naltam.
Si nu mai stiam unde-mi
lasasem in lume odaia.
Tu ma strigai din urma:
raspunde-mi, raspunde-mi,
cine-s mai frumosi:
oamenii?... ploaia?...
Ploua infernal, ploaie de tot nebuneasca,
si noi ne iubeam prin mansarde.
N-as mai fi vrut sa se sfirseasca
niciodata-acea luna-a lui Marte.
Evocare
Ea era frumoasa ca umbra unei idei, --
a piele de copil mirosea spinarea ei,
a piatra proaspat sparta
a strigat dintr-o limba moarta.
Ea nu avea greutate, ca respirarea.
Rizinda si plinginda cu lacrimi mari
era sarata ca sarea
slavita la ospete de barbari.
Ea era frumoasa ca umbra unui gind.
Intre ape, numai ea era pamint.
sâmbătă, 29 martie 2008
Dreptul de a nu deschide fereastra
"Barosanii" astia mondiali, de fapt nu sunt vinovati ca autoritatile din Romania, de frica a nu stiu carui "cal verde pe perete" viseaza la tot pasul sniperi, criminali platiti, mercenari, etc. Dupa parerea mea de vina sunt serviciile secrete din Romania care nu stapanesc indeajuns situatia, si, de frica cred, recurg la masuri absurde. Tot o masura absurda este si decizia C.S.A.T. - ului de a ridica nivelul de alerta terorista pe perioada Summit-ului de la precaut (culoarea albastru) la moderat (culoarea galben), dupa ce, cu putin timp in urma declarau ca nu exista informatii ca s-ar putea produce un atac terorist. Seamana cumva cu : "noi ne-am spalat pe maini, am zis-o" - daca este, Doamne fereste, sa se intample ceva, sau, "din cauza noastra nu s-a intamplat nimic pentru ca am prevazut si am luat masurile necesare." Oricum, tot ei cad vertical, in picioare...
Respect pentru toti jandarmii si politistii care sunt angrenati in aceasta misiune si care isi fac datoria exemplar.
De regula, la astfel de evenimente participa sefii de stat insotiti de sotii. In protocol este prevazut un program special pentru sotiile sefilor de stat, in sensul ca, acestia in timp ce se afla la discutii oficiale, sotiile sa viziteze anumite locuri si locatii, etc, iar la dineurile oficiale sa fie impreuna cu sotii. Dar ce ne facem cu sotul cancelarului Germaniei daca este sa-si insoteasca sotia la Summit?! Va fi si el incadrat in programul celorlalte sotii de sefi de stat?! Va trebui si el sa se uite cu coada ochiului la imbracamintea celorlalte "sotii" si sa barfeasca in ascuns, asa cum fac de obicei femeile?!
Daca sotia mea ar ocupa o astfel de functie ca cea a Angelei Merkel, eu as veni la eveniment imbracat in bermude, ca toate cucoanele sa-mi admire parul bogat de pe picioare..
Hai sa scriem numai de bine despre Summit-ul NATO de la Bucuresti dupa ce acesta se va incheia!
P.S. : Fereastra sufletului pot sa mi-o deschid?
luni, 24 martie 2008
Ce ne facem cu grandomanii
Aceasta este definitia pe care o da Dictionarul enciclopedic, vol. 2, la pag. 490 grandomaniei.
In apropierea Summit-ului serviciile romanesti au achizitionat si au modificat masini straine pe masura unui astfel de eveniment. Sa se vada ca de fapt noi nu suntem niste parliti, ci avem pretentii de oameni asezati, la casa lor care poate sa primeasca in vizita inalti oaspeti.
Pe cine vrem sa pacalim cu asa fatada?! Oare vizitatorii nu ne cunosc destul de bine?! Suntem noi "miezul"?!
Sau vrem sa ne spalam "pacatele"?!
Dar cu ce?!
Caci si in reclamele cu detergenti se spune ca detergentii respectivi vor face albul mai curat... si nicidecum o izmana neagra de jeg - la origine fiind alba - a unui tractorist (nu este nici o aluzie la colegul Tractor) in una impecabil de alba. Pradox, nu?!
Hai sa fim realisti si sa ne vedem lungul nasului...
Vorba ceea "tara arde si baba se piaptana."
P.S. Sunt de acord cu faptul ca nu poti sa nu te pregatesti la un astfel de eveniment, dar parca este prea de tot...
Vine Summit-ul
Doar nouă zile ne mai despart de Summit-ul NATO ce se va desfăşura la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie. Declarat evenimentul anului 2008, organizarea Summit-ului în capitala noastră a cam pus pe treabă autorităţile. Aşa că, prezenţa unor nume grele precum George W. Bush, Nicolas Sarkozy sau Vladimir Putin a trezit în noi dorinţa de a întări securitatea, de a planta flori, a proteja spaţiile verzi... Iniţiativele sunt lăudabile, mai ales că nu avem parte de ele decât la evenimente de zile mari. Ca acesta.
TÊTE-A-TÊTE BUSH-BĂSESCU. Un punct extrem de important pe agenda Summit-ului îl constituie întâlnirea celor doi preşedinţi: Traian Băsescu şi George Bush, de la 2 aprilie, de la Constanţa. Astfel, potrivit comandamentului pentru securizarea Summit-ului au fost dispuse măsuri speciale de securitate maritimă şi supraveghere navală, repetiţia generală pentru verificarea securităţii evenimentului urmând să se desfăşoare la 1 aprilie.
"S-au analizat alternativele de deplasare a celor doi preşedinţi la locul reuniunii, luându-se în calcul securizarea unor culoare rutiere destinate exclusiv delegaţiilor oficiale de la Aeroportul "Mihail Kogălniceanu" până în staţiunea Neptun", se arată în comunicat.
POLIŢIŞTI DETAŞATI. Cei 900 de poliţişti detaşaţi de la unităţile teritoriale pentru Summit vor începe miercuri misiunile, urmând ca la 5 aprilie, după încheierea acţiunii, să se întoarcă în judeţele de unde au fost detaşaţi. "Au în special misiuni pe linia Poliţiei Rutiere, adică asigură traseul, antemergători pentru delegaţii, dar şi misiuni pe linia ordinii şi siguranţei publice", a declarat chestorul Gheorghe Popa după vizita de ieri de la "Academia de Poliţie", locul unde sunt cazaţi aceştia. Chestorul Popa a mai spus că detaşarea poliţiştilor nu va crea disfuncţionalităţi instituţiilor din care provin aceştia. Mai mult, referitor la această problemă, Mihai Bădescu, prorector la Academiei de Poliţie, a adăugat că studenţii anului I şI II au fost detaşaţi în teritoriu pe perioada Summit-ului, urmând să înlocuiască temporar agenţii veniţi în Capitală.
CIRCULAŢIA, BOALĂ GREA! Cum în perioada Summit-ului problema circulaţiei rămâne o bilă neagră pe ordinea de zi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va discuta astăzi proiectul de hotărâre, potrivit căruia pe culoarul securizat de deplasare a delegaţiilor oficiale şi pe străzile adiacente zonei circulaţia va fi închisă, iar maşinile parcate pe aceste artere vor fi ridicate. Potrivit proiectului de hotărâre, în perioada 27 martie-5 aprilie "se materializează culoarul securizat de deplasare a delegaţiilor oficiale", iar circulaţia rutieră pe acest traseu va fi închisă.
Mare atenţie şoferi! Autorităţile municipale au prevăzut ca în perioada 27 martie-5 aprilie staţionarea vehiculelor pe arterele din zona culoarului securizat va fi interzisă, astfel că maşinile care vor fi parcate în această zonă vor fi ridicate şi transportate de Administraţia Străzilor şi de primăriile Sectoarelor 1-6, pe baza dispoziţiilor poliţiştilor rutieri. Consiliul Suprem de Apărare a ţării a fost convocat tot pentru astăzi, la ora 12:00, pentru a discuta măsurile de securitate în vederea Summit-ului NATO.
Întâlnirea "Tinerilor Atlantişti"
Restricţii de circulaţie în timpul summit-ului NATO
Evitarea traseului D.N.1, Sos. Bucuresti - Ploiesti ca ruta de intrare si iesire din Capitala.
Rute ocolitoare:
- Sos. Bucuresti-Targoviste, prin Mogosoaia, Buftea, D.J. 101 prin Corbeanca pana la Balotesti si apoi pe Sos. Bucuresti - Ploiesti;
- D.N.1 A - Bucuresti - Ploiesti, prin Buftea;
- D.N.71 – Bucuresti – Baldana – Targoviste - D.N.171 – Fieni – Moroieni – Sinaia.
Circulatia va fi intrerupta pe Sos. Kiseleff intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei si in continuare pe Calea Victoriei, B-dul Natiunile Unite pana la Palatul Parlamentului.
Rute ocolitoare:
- B-dul Maresal Prezan, Piata Charels de Gaule, B-dul Aviatorilor, Piata Victoriei, B-dul Lascar Catargiu, Piata Romana, B-dul General Magheru, B-dul Nicolae Balcescu, Piata 21 Decembrie 1989, B-dul I. C. Bratianu, Piata Unirii;
- B-dul Maresal Averescu, Str.Turda, Pasajul Grant, Calea Grivitei sau Calea Giulesti;
- B-dul Marasti, Str. Alexandru Constantinescu, B-dul Ion Mihalache.
Circulatia rutiera va fi inchisa in perimetrul Palatului Parlamentului.
Rute ocolitoare:
- Calea 13 Septembrie, Bd.Tudor Vladimirescu, Bd.Regina Maria, Piata Unirii;
- Sos. Progresului, Sos.Viilor, Str. Dr. C. Istrati, Bd.Marasesti.
Culoarul unic realizat intre Aeroportul Otopeni si Palatul Parlamentului, poate fi traversat de autovehicule in urmatoarele intersectii: Sos.Bucuresti Ploiesti-B-dul Aerogarii, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff - Str. Arhitect Ion Mincu, Calea Victoriei - B-dul Dacia, Calea Victoriei - B-dul Regina Elisabeta, Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite.
Pentru evitarea aglomeratiei din aceste intersectii, recomandam ca trecerea, din partea estica a orasului catre vest, sa se faca prin Pasajul rutier Victoria sau prin sudul orasului pe la intersectiile: B-dul Dimitrie Cantemir cu B-dul Marasesti, B-dul Tineretului cu B-dul Gheorghe Sincai, B-dul Tineretului cu Calea Vacarestilor.
Sursa: Jurnalul National
sâmbătă, 22 martie 2008
Istoria umanitatii
Istoria umanitatii (pe scurt)
1. Femeia nu mai accepta sa locuiasca in copac. Si plange. Barbatul descopera pestera.
2. In pestera e frig. Femeia plange. Barbatul descopera focul.
3. Copii tipa de foame. Femeia plange. Barbatul descopera toporul, arcul si bata si pleaca la vanatoare.
4. De la atata carne, Copilul se imbolnaveste de scorbut si beri-beri. Femeia plange. Barbatul descopera agricultura.
5. Deoarece mamutul se lasa cu greu ucis, Barbatul lipseste prea mult de acasa. Femeia plange. Barbatul incepe sa creasca animale domestice: vaca, oaie, porc, gaina, etc.
6. Femeia s-a saturat de friptura facuta la tepusa cu garnitura de boabe verzi fierte mancata de pe o frunza. Si plange. Barbatul descopera olaritul.
7. In pestera e curent si umezeala si din cauza asta copii racesc, fac pneumonie si mor. Femeia plange. Barbatul construieste mai intai un bordei apoi o casa din lemn si piatra.
8. A venit iarna si e frig. Femeia plange. Barbatul descopera ca pielea si blana animalelor moarte se poate prelucra si confectioneaza haine.
9. Hainele din piele precum si alea din blana put. Femeia plange. Barbatul descopera pe rand hainele din lana (care sunt aspre si zgarie - Femeia plange), hainele din in (care tot aspre sunt - Femeia suspina) si intr-un final hainele de matase (care par a fi multumitoare - Femeia zambeste). Mai tarziu, Barbatul rezolva si problema mirosurilor emanate de pieile si blanurile mentionate mai sus.
10. Diverse treburi lipsite de importanta cum ar fi protectia turmelor de animale si starpirea potentialilor pradatori tin Barbatul departe de casa. Femeia plange. Barbatul domesticeste cainele si pisica.
11. Femeia observa ca seamana prea mult cu semenele ei. Si incepe sa planga. Barbatul inventeaza fardurile si bijuteriile.
12. Femeia se plictiseste de atata stat in casa si vrea sa-si largeasca orizontul. Normal.incepe sa planga. Barbatul inventeaza roata, domesticeste calul si descopera barca pentru ca femeia e fragila si oboseste repede. In plus de asta nimeni n-ar vrea sa o auda iar plangand… peste ani…
n. Femeia simte nevoia de a “evada” din cotidian. Nu are timp, bani sau dispozitia pentru excursii in strainatate, cu prietenele s-ar plictisi, la TV nu e nimic de vazut, afara e vreme urata. Capac peste toate, ca de obicei, Barbatul nu e acasa si oricum nici el n-ar intelege mare lucru. Femeia ar avea asaaaaa . un fel de chef de a scrie ceva care sa-i aduca complimentele unor necunoscuti si sa fie o chestie care sa pastreze anonimatul si absolut totul trebuie sa fie sub control si… Pentru a nu stiu cata oara in istorie, Femeia incepe sa planga. Barbatul inventeaza blog-ul.
Morala: Cand femeile plang, umanitatea evolueaza.
Alta morala: Fara femei am fi trait si acum in copac.
Sursa: Piticu
sâmbătă, 15 martie 2008
duminică, 2 martie 2008
sâmbătă, 1 martie 2008
Maxima zilei
(Thomas Carlyle)
"Rugaciune" - de Radu Stanca
Întinde-mi dreapta, Doamne. Vreau cu Tine
Sã mã împac de-acuma pe vecie.
Cãci recunosc: am fost mai mult de rime
Îndrãgostit decît de vesnicie.
Nu mi-au plãcut, o stii, iconostasuri:
Nici n-am simtit spre umbre vreo chemare
Eu am iubit în lume alte glasuri
Si mi-am fãcut din alte bolti altare.
N-am coborît cu negura pe lespezi
Nu m-au întors firidele din burguri
M-am închinat la rîurile repezi
Si am slãvit bogatele amurguri.
Strãmosii mei fiind pesemne trunchiuri
Am rãtãcit milenii pe tãpsanuri
Îi auzeam în mine printre junghiuri
Cum blestemã urmasul fãrã ramuri.
De-aceea se cãdea sã fiu tovarãs
Strãbunilor din soare si furtunã.
M-am furisat si-n inimã-mi, dar iarãsi
Am izbucnit în cîmpul gol, sub lunã.
Ce mi-a plãcut a fost mai mult sã sgîndur
Jãratecul cãtuielor de paie
Sã crãp în dinti lumina ca pe-un sîmbur
Si sã mã-ntind pe holde ca o ploaie.
De Tine doar din cînd în cînd aminte
Îmi aduceam. Cînd stam cu fruntea-n soare.
Pãrea atunci c-un dor adînc mã prinde
Si cã mi-e fricã-un pic de-atîta zare.
Dar astãzi vin la Tine cu cãintã
N-am unde sã-mi mai rãzim bietii umeri,
Sînt obosit acum de suferintã
Vreau sluga Ta smeritã sã mã numeri.
Nu stiu sã fac nimic, dar dacã totusi
Vei vrea sã ierti pe cel învins de rele
Am sã-Ti grijesc cotoarele de lotusi
Si-am sã-Ti pãzesc cutiile cu stele.
Acum deoparte iatã orice rime
Si mã apropiu fãrã de mîndrie,
Întinde-mi dreapta, Doamne, deci. Cu Tine
Vreau sã mã-mpac acuma pe vecie.
Radu Stanca (1920-1962)
Martisor
Traditia acestei sarbatori este veche, inca din vremea romanilor (sarbatorile romane in cinstea zeului Marte - zeu al fertilitatii si al vegetatiei, precum si zeu al razboiului; la inceputul lunii martie romanii sarbatoreau inceputul noului an), tracilor (zeul fertilitatii si vegetatiei in Tracia: Marsyas Silen; femeile dace purtand monezi sau pietricele asociate cu fire de lana albe si rosii, simbol al productivitatii si purtatoare de noroc).
Obiceiuri asemanatoare mai intalnim in zona Balcanilor (Bulgaria, Macedonia, Albania) precum si in Moldava si Bucovina.
Unii cercetatori in etnografie sunt de parere ca Martisorul simbolizeaza reintoarcerea la viata dupa Potopul Biblic.
Oricum, doresc tuturor femeilor un inceput productiv, cu mult noroc si sanatate.