luni, 12 ianuarie 2009

Marea criza

Crashul bursier din octombrie 1929 s-a transformat intr-o lunga depresiune economica, fapt ce a intunecat intreaga perioada a anilor ’30 si s-a reflectat initial in prabusirea productiei, a investitiilor, a preturilor si veniturilor, dar si a comertului international; inmultirea falimentelor si cresterea vertiginoasa a somajului fiind si ele o urmare nefasta a acesti crize. Catastrofa bursiera din 1929 a fost consecinta logica a boom-ului speculativ inceput in 1926: atrasi de perspectiva unor castiguri rapide si cu atat mai facil de obtinut cu cat se puteau cumpara actiuni pe credit (4/5 dintre acestea fiind cumparate pe credit in 1929), speculantii s-au inmultit, ajungand sa reprezinte aproape 6% din totalul populatiei americane.
Criza creditului, consecinta imediata a crizei bursiere a antrenat criza productiei industriale in dublu sens: pe de o parte, prin faptul ca a limitat posibilitatile de finantare si a ingreunat reluarea procesului de productie, iar pe de alta parte a diminuat consumul larg sustinut prin credite in anii ’20. Daca nu am fi mentionat perioada in care a avut loc aceasta tragedie mondiala, am fi putut foarte usor sa o confundam cu ceea ce se resimte pe piata financiara in prezent. Burse in cadere libera, inflatia ce atinge cote alarmante, metode de creditare din ce in ce limitate, tranzactii imobiliare ramase in suspans.
Daca "doliul" economic din 1929 si-a gasit o modalitate de redresare, criza economica ce traverseaza intreaga lume in aceasta perioada se incearca aceleasi metode de redresare: infuzii de capital si nationalizari puternice insa fara rezultate spectuloase pe plan imediat.

Un articol pertinent, bine documentat, scrie pe blogul sau Dan Popa, despre criza economica care a afectat America (S.U.A.) in perioada 1929-1933.
Pentru a citi aricolul, apasa aici.

Niciun comentariu: