marți, 22 decembrie 2009

Institutiile statului incalca legile tarii?

În cadrul ceremoniei de investitură a preşedintelui Traian Băsescu, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, a fost introdus în mod ilegal un ritual religios, ceea ce este nefiresc pentru o republică democratică în care nu există o biserică de stat.
Faptul că Patriarhul Bisericii Ortodoxe a fost invitat să ţină rugăciuni, că acesta a făcut referire exclusivă la românii ortodocşi şi la Biserica Ortodoxă Română punând un semn de egalitate între noţiunea de român şi cea de ortodox, şi că Preşedintele României a fost “uns” în funcţie, în mod simbolic, de către Patriarhul B.O.R. anulează caracterul secular al statului român prevăzut de lege şi reprezintă o discriminare faţă de cetăţenii români care sunt de altă religie sau care sunt agnostici sau atei.
Scena investiturii Preşedintelui României pune România în rândul ţărilor nu cu o democraţie consolidată, ci cu o teocraţie consolidată lovind grav în drepturile cetăţenilor români. Este exclus orice progres democratic într-o ţară condusă de lideri politici care nu înţeleg şi nu respectă reguli şi principii elementare într-o democraţie.
Statul român, prin instituţiile sale cele mai înalte - Preşedinţia şi Parlamentul - devine astfel, în mod făţiş, strâns conectat de o biserică anume, în dispreţul legii şi al statutului de ţară membră a Uniunii Europene.

Această ceremonie încalcă, în mod evident, Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor care prevede că:
“(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari faţă de vreun cult.”

Scena petrecută în Parlamentul României contrastează izbitor cu discursul inaugural al presedintelui american Barack Obama în care se face referire la naţiunea americană ca fiind compusă din “creştini şi musulmani, evrei şi hinduşi, şi persoane nereligioase” fiind astfel respectată diversitatea religioasă a cetăţenilor unei ţări.




Vezi minutul 14 secunda 13.
Pentru mai multe detalii apasati aici.

Niciun comentariu: