miercuri, 4 iunie 2008

Despre popi

Azi, tangential, la serviciu a venit vorba despre un caz mediatizat de presa, in care un calugar "isi facea de cap, satisfacansu-si pohtele trupesti" cu niste baieti.
Este de inteles ca nu toti clericii au un asemenea comportament si ca nu trebuie generalizata o fapta imorala comisa de un dobitoc asupra intregii caste.
Intamplator, tot azi am citit pe internet despre "medicina crestina", urmatorul paragraf:

Părinte, cum se face epilepsia?
- Unele femei care o duc rău cu bărbaţii lor au prostul obicei să spună: "al dracului să fie copilul pe care l-oi naşte". Intră diavolul în copil după cum a spus mama şi se naşte epileptic. Epilepsia este o boală drăcească, mai este cunoscută în popor de "boala copilului". În Sfânta Scriptură se vorbeşte de această boală, când la Mântuitorul vine un părinte cu un copil lunatic, de-l trântea jos, făcea spune la gură, îl arunca în foc şi îl arunca în apă. Mântuitorul îl vindecă dar dă explicaţie Sf. Apostoli că "acest soi de diavol numai cu post şi cu rugăciune iese din om" (Matei 17, 15-21). Părinţii care au copii epileptici, degeaba caută pe la medici vindecare, vindecarea copilului va veni, dacă din timp vor ţine post negru, se vor spovedi şi vor face copilului 3,7,8 Sfinte Masle, aghiazmă cu Moliftele Sf. Vasile Cel Mare.
După credinţă vor primi şi vindecarea copilului lor.
(Pentru a nu pata memoria celui ce a scris aceste randuri nu voi cita autorul si nici contextul in care au fost scrise si nici cartea)

Comentariu (de parca ar mai fi nevoie):
Nu e o glumă! Indivizii chiar cred aşa ceva!
Nu era nevoie de campania anti-vaccinare, avem destule nebunii autohtone.

Mi se face milă şi scârbă în acelaşi timp când mă gândesc la toţi amărâţii care se uită ca la icoană la popii ce emană deşeuri ca cel de mai sus. Încă îi zic cu sfială, "părinte"!
Înţelepciunea lor era la modă prin Evul Mediu.

Niciun comentariu: